Proteinele în activitățile fizice

Baza constructiei musculare sunt proteinele, aminoacizii fiind elemente de baza in sinteza acestora. Proteinele sunt rezultatul diferitelor combinatii de aminoacizi. In prezent sunt cunoscute zeci de mii de tipuri de proteine.  Datorita structurii si rolurilor diferite pe care le au, proteinele nu pot fi substituite, niciodata o proteina nu o va putea inlocui pe alta. Ele asigura aportul energetic necesar organismului si sunt  elemente constitutionale esentiale care contribuie la dezvoltarea tesuturilor organismului uman.
Proteinele reprezinta  elemente cheie in crestarea si dezvoltarea masei musculare, sunt absolut necesare in cazul sportivilor si oamenilor foarte activi care consuma multa energie, ajutand in refacerea tesutului muscular. Alimentele de baza in care se gasesc proteinele sunt: oua, lapte, branza de vaci, casacaval, soia, carne, peste, legume ( fasole), nuci.

Daca omitem sa inseram proteine in organism efectele sunt destul de greu de reparat: anemie, senzatie de oboseala cronoca, incetinirea procesului de crestere ( la copii), micsorarea masei musculare dar si probleme interne, la glande, denaturarea pielii, caderea unghiilor si a parului.
Proteinele trebuie preluate din alimentele corespunzatoare in cantitatile optime.
Cantitatea corspunzatoare de proteine pe zi este de 1 g de proteine la 1 kg, greutate corporala. Niciodata nu trebuie insa sa se ajunga la sub 40 de grame de proteine pe zi.

Mananca nuci, seminte sau samburi uleiosi (migdale, alune, fistic). Dintr-o portie de migdale si fistic vei obtine 5-7g de proteine, iar din nuci macadamia si alune 2-3g proteine.
Pe langa proteine vei primi si un plus de grasimi sanatoase, dar si senzatia de satietate pe care ti-o poate oferi o portie din aceste alimente. De altfel, nucile si alti samburi uleiosi sunt laudati pentru beneficiile pe care le aduc celor care tin regim de slabit. Migdalele te scapa de burta, spune un studiu recent, in timp ce fisticul te va ajuta sa topesti 2cm de grasime de pe talie, spun cercetatorii americani.

Este deasemenea recomandat, dupa un antrenament de intensitate musculara ridicata, sa se consume un shake de proteine pentru ca ajuta la refacerea fibrelor musculare, tonifiere si hipertrofie.

By |2015-12-27T20:30:12+00:00May 16th, 2015|Nutriție|0 Comments
INSCRIE-TE ACUM