Miturile de ieri desfiintate astazi

Ştim cu toţii cât ne este de greu să urmăm regulile cu exactitate în ceea ce priveşte un plan alimentar. “Să evităm fast food-urile şi sucurile carbogazoase, să bem mai multă apă, să mâncăm regulat, să facem mişcare zilnic” – sunt câteva dintre titlurile principale ale unui “to do list”. Unele mituri care ne introduc în lumea nutriţiei, a dietelor sunt false. Trebuie să ne informăm corect cu privire la raportul “corp – nutritie – menţinere în formă”. Avem mai jos cele mai renumite mituri dezminţite ulterior de cei mai mulţi cercetători:
Mitul 1: Dacă mănânci mâncare grasă, clar te îngraşi. FALS
O cantitate mică de grăsime ne ajută să ne săturăm mai repede pentru că declanşează senzaţia de saţietate şi, astfel, vom mânca mai puţin. Apoi, a mânca cele mai sănătoase alimente grase oferă organismului posibilitatea de a absorbi vitaminele cu mai mare uşurinţă. Încearcă grăsimile polinesaturate ce se regăsesc în uleiuri lichide (de exemplu cel de rapiţă, de şofran). Spre deosebire de cele saturate, acestea nu ridică cu mult nivelul colesterolului şi chiar reduc riscul de atac de cord. Alte surse de grăsimi recomandate: fructe de mare, peşte, seminţe de in/nuci, ulei de măsline.
Mitul 2: Dacă faci exerciţii pe stomacul gol, arzi grăsimile mai repede. FALS
Pe lângă faptul că este fals, acest lucru este şi dăunător. Specialiştii au demonstrat că organismul arde aproximativ aceeaşi cantitate de grăsimi indiferent dacă mancaţi sau nu înainte de antrenament. Este foarte posibil ca atunci când nu mâncaţi să vă pierdeţi puterea de a consolida muşchii, intensitatea antrenamentului şi arderea caloriilor fiind reduse. Trebuie să mâncaţi cu 30 minute înainte de exerciţiile fizice, de preferinţă un iaurt sau un shake de proteine.
Mitul 3: Femeile slăbesc mai greu
Se aude că bărbaţii pierd în greutate mai repede decât femeile. Bărbaţii au o masă musculară mult mai mare şi sunt supuşi unor schimbări hormonale şi mai mici, ceea ce le permite o ardere mai uşoară a kilogramelor. Cu toate acestea, pierderea în greutate se uniformizează între cele două sexe atât timp cât dieta este sănătoasă în ambele cazuri. Iar rezultatele nu contează după o săptămână, ci după ce trec testul timpului.
Mitul 4: Toate caloriile sunt create în mod egal
O calorie nu egalează automat o alta! Unele calorii sunt mai săţioase, lăsându-vă mai repede sentimentul de saţietate, alte calorii sunt mai puţin hrănitoare, menţinându-vă pofta de mâncare.
De aceea, e bine să vă asiguraţi că înlocuiţi grăsimile din unt sau carne cu cele polinesaturate din avocado sau nuci.

By |2015-03-30T16:03:30+00:00March 30th, 2015|Uncategorized|0 Comments
INSCRIE-TE ACUM