Detaliile care te ajuta sa mananci mai putin

farfurii       Multi dintre noi am experimentat neplacuta senzatie de foame, care parca devine mai intensa atunci cand ne hotaram sa incepem o noua dieta. Inspirati de acest fapt, dupa nenumarate experimente, gastrofizicienii au descoperit anumite “trucuri” care sa ne ajute sa ne simtim fericiti mancand alimente specifie unei diete echilibrate. Astel, totul, de la lumina ambientala, culoarea si dimensiunea farfuriilor, pana la greutatea tacamurilor ne pot oferi senzatia de satietate pe care toti dorim sa o avem dupa masa.
De exemplu, o echipa de cercetatori germani si elvetieni au constatat ca ne putem satura mai repede si ni se pare ca am mancat mai mult daca alegem farfurii mai mici, si deasemenea persoanele care consumă alimente de pe farfurii de culoare roşie şi beau din recipiente de aceeaşi culoare îşi reduc consumul alimentar cu până la 40%.
In acelasi studiu s-a constat ca si materialul si greutatea tacamurilor pot influenta percepitia mesenilor fata de mancare: daca folosesti linguri de metal, mai grele, mancarea poate parea mai buna decat daca sunt folosite tacamuri din plastic metalizat. Totodata, iaurtul, mâncat cu linguriţa uşoară, părea mai dens şi participanţii la test aveau impresia că era de calitate mai bună şi costa mai mult iar alimentele mancate cu cutitul par mai sarate decat cele mancate cu lingura, furculita sau scobitoarea.
Tot gastrofizicenii au demonstrat ca numarul si ordinea comesenilor pot influenta cantitea de mancare consumata. S-a demonstrat ca atunci cand iei masa cu un grup de persoane, cel care comanda primul se bucura de mancare mai mult decat ceilalti. Când cineva ia masa cu încă o persoană, mănâncă cu cca. 35% mai mult decât atunci când ia masa singur, iar dacă mănâncă împreună cu alte 3 persoane, consumă cu cca. 75% mai multă mâncare.
Chiar daca “Gastrofizica” este o stiinta relativ noua si beneficieaza de un vast camp de cercetare, intelegerea tainelor perceptiei, a modului in care simtim mediul inconjurator ne poate imbunatati considerabil viata.

By |2016-11-30T22:05:57+00:00April 22nd, 2015|Lifestyle, Științe|0 Comments
INSCRIE-TE ACUM