ACIZII GRASI ESENTIALI

In acest articol vom vorbi despre un supliment nutritiv de care toate lumea stie, dar pe care multi il ignora: uleiul de peste. Uleiul de peste contine acizi grasi omega-3, un grup de grasimi numite grasimi esentiale. Acesti acizi grasi sunt considerati esentiali pentru ca nu pot fi produsi in organism si de aceea acestia trebuie procurati din alimentatie. Este important sa se consume proportii echilibrate de omega-6 si omega-3. Intr-o societate in care se consuma multa carne crescuta industrial, si pestele este mancat rar, oamenii sunt deficitari in omega-3, ceea ce ii priveaza de multele beneficii aduse de acesti acizi grasi.
Creierul uman este format din aproape 60% grasime. In ultimii ani s-a descoperit ca acizii grasi esentiali sunt printre cele mai importante molecule pentru ca creierul sa functioneze corect. Se stie si ca un raport prost intre diferitii acizi grasi esentiali duce la performante cognitive precare si boli. Omega-3, in special proveniti din uleiul de peste, sunt foarte importanti pentru dezvoltarea creierului in perioada fetala si postnatala.
Uleiul de peste si sinteza proteinelor
Toate celulele din corp contin o membrana plasmatica care inconjoara interiorul celulei. La fel ca in cazul membranelor neuronale, membranele plasmatice se pot imbogati cu acizi grasi esentiali. In toate celulele exista membrane proteice. Acestea transporta nutrientii si semnaleaza diferite mesaje in interiorul celulei. Cand in membranele celulare sunt incorporate cantitati suficente de omega-3, acestea au efecte benefice asupra celulelor.
Uleiul de peste si slabirea
O dieta foarte bogata in grasimi saturate, mai ales cand e urmata mult timp si combinata cu carbohidrati, cauzeaza rezistenta la insulina. Astfel se creeaza un mediu propice acumularii de grasime.
Uleiul de peste scade semnificativ cantitatea de insulina eliberata de pancreas, si mareste oxidarea grasimilor depozitate. Nivelele mari de insulina impiedica arderea grasimilor si promoveaza depozitarea lor. Cu alte cuvinte, capacitatea uleiului de peste de a arde grasimi este data prin puterea sa de a scadea nivelele de insulina secretata de pancreas.
Uleiul de peste are un impact pozitiv asupra compozitiei corpului (raportul dintre masa adipoasa si tesutul muscular) prin marirea sintezei proteinelor, descresterea eliberarii de insulina si cresterea fortei musculare prin imbunatatirea sistemului nervos central. Se pare ca in ceea ce priveste sanatatea, toate celulele din corp au de castigat de pe urma suplimentarii cu ulei de peste.
Daca va suna bine, suplimentati-va cu cantitati mari de omega-3 pe zi, provenite din ulei de peste de calitate. Dozele zilnice sunt intre 2 si 4 grame.

By |2015-12-28T23:28:31+00:00April 22nd, 2015|Lifestyle, Nutriție, Științe|0 Comments
INSCRIE-TE ACUM